Siirry sisältöön

Hallitus esittää vuorotteluvapaajärjestelmän lakkauttamista

Hallitus on antanut esityksen vuorotteluvapaan lakkauttamisesta 1.8.2024 alkaen. Lakimuutosesitys odottaa vielä eduskunnan käsittelyä.

lakimuutokset-kuva, jossa keltaisella pohjalla valkoinen puheenjohtajan nuija

Vuorotteluvapaajärjestelmä on tarkoituksena lopettaa. Vuorotteluvapaa tarkoittaa sitä, että henkilö jää työstä vapaalle korkeintaan puoleksi vuodeksi ja työnantaja palkkaa samalle ajalle työttömän henkilön.  Vuorotteluvapaan ajalta ei makseta palkkaa, vaan vuorottelukorvausta.

Hallitus esittää eduskunnalle lakimuutosta, jonka myötä vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan. Hallituksen esityksen mukaan lakkauttaminen tulisi voimaan siten, että vuorotteluvapaan voisi aloittaa vielä 31.7.2024. Kyseiseen päivään mennessä vapaan aloittaneilla olisi oikeus pitää vuorotteluvapaata 180 kalenteripäivän enimmäismäärä. Jotta vuorotteluvapaa katsottaisiin aloitetuksi 31.7.2024 mennessä, vuorottelusopimus olisi toimitettava TE-toimistolle ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen alkamispäivä tulisi olla viimeistään 31.7.2024.

Lisätietoa vuorotteluvapaasta ja hakuohjeet vuorottelukorvauksen hakemiseen löydät nettisivuiltamme Vuorottelukorvaus-sivulta

Lisätietoa vuorotteluvapaata koskevista ja suunnitteilla olevista muista lakimuutoksista löydät Lakimuutokset 2024 -sivulta. Päivitämme sivua sitä mukaa, kun lakien valmistelu etenee.