Siirry sisältöön
Välttääksesi jonotusta puhelinpalvelussa, pyrithän selvittämään tilanteesi ensisijaisesti nettisivuiltamme. Tietoa koronan vaikutuksista päivärahan maksatukseen löytyy täältä täältä

JHL perhepäivähoitajien asialla

Perhepäivähoitajien työttömyysturva kaipaa muutosta.

JHL ajaa perhepäivähoitajien asiaa ja pyrkii vaikuttamaan aktiivisesti, jotta kunnallinen perhepäivähoito nostettaisiin takaisin tärkeäksi varhaiskasvatuksen muodoksi päiväkotien rinnalle ja vaihtoehdoksi perheiden tarpeisiin.

Vuoden 2015 alusta lukien JHL:n työn tuloksena  perhepäivähoitajille saatiin neuvoteltua oikeus saada ansiopäivärahaa voimassa olevasta työsuhteesta huolimatta niissä tilanteissa, kun hoitajalle ei ole osoitettu lapsia lainkaan hoidettavaksi eikä se ole johtunut hoitajasta itsestään. Nyt JHL esittää perhepäivähoitajille oikeutta soviteltuun työttömyyspäivärahaan, jolloin perhepäivähoitajan hoitopaikkavarausten osittainen väheneminen rinnastettaisiin lomautukseen. Perhepäivähoitajat eivät ole toimeentulon osalta samassa asemassa kuin osa-aikaiset työntekijät ja tästä syystä hoitopaikkojen osittainen väheneminen tulisikin rinnastaa lomautukseen.

Helsingin Sanomissa tänään julkaistu toimialajohtaja Teija Asara-Laaksosen ja sopimustoimitsija Marja Lehtosen mielipidekirjoitus valaisee laajemmin JHL:n huolta alan tulevaisuudesta mikäli muutoksia ei tehdä. Perhepäivähoitajien toimeentulon turvaaminen on yksi näistä muutosta vaativista asioista, jotta perhepäivähoito säilyttää asemansa tärkeänä varhaiskasvatuksen muotona.