Siirry sisältöön

Miksi työkaverini sai jo rahat, mutta minä en vaikka laitoimme hakemukset kassalle samana päivänä? Ilmoitatte kuitenkin, että hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Hakemukset käsitellään hakemustyypeittäin saapumispäivän mukaisessa järjestyksessä.

Silloin kun kyse on esimerkiksi kokonaan työttömän / lomautetun jatkohakemuksesta, saadaan se maksettua automaattisesti jos hakuajankohdalle ei kohdistu mitään muutoksia. Tällöin rahat ovat tilillä kahdessa arkipäivässä hakemuksen jättämisestä. Jos kuitenkin hakujaksolle kohdistuu joitain muuttujia, siirtyy hakemus manuaalisesti käsiteltävien maksujen jonoon eikä maksua saada kahdessa päivässä hakijan tilille. Tällaisia muuttujia ovat esimerkiksi TE-toimistolta saapunut lausunto tai tulorekisteristä on saapunut tieto palkanmaksusta työttömyysajalle.

Valtaosa jatkohakemuksista on kuitenkin kahdessa päivässä maksussa.

Työttömyyskassa otti keväällä 2020 hakemusten käsittelyyn avuksi robotin nimeltään Esteri Botti. Esterin tehtävänä on lajitella hakemuksia ja tarkastaa niissä ilmoitettuja tietoja, joita työttömyyskassan tulee lain mukaan ottaa päätöksenteossaan huomioon. Mikäli Esterin tarkastuksessa ei hakemuksesta löydy selviteltäviä asioita, siirtyy se nopeammin varsinaiselle käsittelijälle päätöstä ja maksua varten. Jos Esteri kuitenkin löytää tarkistuksessa jotain erityistä, siirtyy tällainen hakemus selvitettävien hakemusten jonoon ja varsinainen käsittelijä alkaa selvittämään lisää hakemuksen ratkaisemiseksi tarvittavia tietoja. Tällaisia erikseen selvitettäviä asioita ovat mm. tulorekisteristä on saatu palkkatieto,  mutta palkanlaskija on antanut tiedot suppein tiedoin eikä niitä pystytä ilman lisäselvitystä käyttämään, TE-toimiston lausunto puuttuu tai se on annettu väärästä päivästä lukien, hakija ilmoittaa saavansa muuta sosiaalietuutta, yritystuloa tms.

Samana päivänä saapuneista hakemuksista ovat nopeammin maksussa ne, jotka Esteri on pystynyt esikäsittelemään, kuin ne hakemukset, joita Esteri ei ole pystynyt esikäsittelemään.