Siirry sisältöön

Lopuillekin väliaikaisille lakimuutoksille tulossa jatkoa vuoden loppuun saakka

Viime keväänä työttömyysturvalakiin tehtiin runsaasti määräaikaisia muutoksia. Osan niiden voimassaoloa jatkettiin jo kesällä ja nyt hallitus on esittänyt, että loppujenkin poikkeusten voimassaoloa jatkettaisi vuoden vaihteeseen saakka.

Nyt esitetyllä muutoksella jatkettaisi väliaikaisten lakien voimassaoloa sovitellun päivärahan suojaosan, yrittäjien tulojen sovittelun, liikkuvuusavustuksen, erityisen sovittelujakson sekä maksamisen ilman päätöstä osalta.

Alkuperäisen aikataulun mukaan nämä muutokset ovat voimassa 31.10.2020 saakka. Ehdotuksen mukaan voimassaoloa jatkettaisiin 31.12.2020 saakka.    

Soviteltuun päivärahaan vaikuttavat muutokset joihin on esitetty jatkoa:

  • Sovitellun päivärahan suojaosa on väliaikaisesti 500 euroa kuukaudessa (300 e/kk). Neljän kalenteriviikon sovittelujaksolla suojaosa on 465 euroa (279 e/4vkoa)
  • Päivärahan sovittelussa ei käytetä erityistä sovittelujaksoa eikä tuloista muodosteta laskennallista työtuloa. Sovittelujakso on aina tavanomainen kuukausi tai neljä viikkoa.
  • Yrittäjän tulot voidaan huomioida päivärahan sovittelussa oman ilmoituksen perusteella, jos tulot ovat laskeneet koronaepidemian vuoksi.

Muut muutokset joihin on esitetty jatkoa:

  • Työttömyysetuutta voidaan maksaa yhteensä enintään kuudelta kuukaudelta ilman päätöstä ns. ennakkomaksuna mikäli käsittelyajat uhkaavat venyä.
  • Liikkuvuusavustusta voidaan väliaikaisesti maksaa kokoaikatyön ajalla silloin, jos henkilön päivittäisen työhön liittyvän työmatkan kesto työn alkaessa ylittää keskimäärin kaksi tuntia nykyisen kolmen tunnin sijasta tai henkilö muuttaa vastaavalta etäisyydeltä työn takia.

Lisäys 27.10.2020: Lakimuutosehdotus on hyväksytty.  Koronapoikkeukset jatkuvat vuoden loppuun saakka.

Alla olevista linkeistä pääset lukemaan jatkettavaksi ehdotettujen lakimuutosten sisällöstä tarkemmin:

Lisää lakimuutoksia voimaan

Lisää lakimuutoksia voimaan