Työttömyyskassa tarvitsee ansiopäivärahan määrittelyä varten palkkatiedot lomautuksen tai työttömyyden alkaessa vähintään 26 kalenteriviikolta tai 12 kuukaudelta ennen työttömyyttä (riippuen työssäoloehdon täyttymisen ajankohdasta). Kassa kuitenkin hyödyntää tulorekisteriä ensisijaisena tiedon lähteenä.
Tulorekisteri on ensisijainen
Työttömyyskassa saa tulorekisteristä ansiopäivärahan hakijaa koskevat palkkatiedot ja työttömyyskassa käyttää näitä tietoja aina kun se on mahdollista. Työnantajan tapa toimittaa palkkatiedot tulorekisteriin vaikuttaa siihen saadaanko kaikki tarvittava tieto sieltä.
Jos kaikkia hakemuksen käsittelyyn tarvittavia tietoja ei saada tulorekisteristä, pyydetään näitä tietoja joko palkanlaskijalta tai hakijalta itseltänsä.
Palkkatodistus
Päivärahan määrä voidaan laskea palkanlaskijan kirjoittaman palkkatodistuksen perusteella silloin, kun tulorekisteristä ei saada riittäviä tietoja. Näissä tilanteissa olemme hakijaan yhteydessä ja pyydämme lisätietoja.
2.9.2024 voimaan tulleen työssäoloehtoa koskevan lakimuutoksen myötä tarvitsemme palkkatodistuksia entistä harvemmin. 2.9.2024 edeltävältä ajalta voimme pyytää palkkatodistusta, jos tulorekisterin tiedot eivät ole riittäviä päivärahan laskentaa varten.
Jos sinulta on pyydetty palkkatodistus 2.9.2024 edeltävältä ajalta, huomioithan seuraavat kohdat:
- Tulee olla pääsääntöisesti vähintään 26 kalenteriviikon ajalta työttömyyden alusta taaksepäin
- Työtä yhdellä työssäoloviikolla tulee olla vähintään 18 tuntia
- Kirjoitetaan ansainta-ajalta
- Palkkatodistukseen tulee tarkasti yksilöidä alku- ja loppupäivämäärin, mitä aikaa palkkatodistuksen tiedot koskevat
- Palkkatodistukseen täytetään tiedot ajalta, jolta työstä saatu palkka on todellisuudessa ansaittu – ei maksupäivien mukaisesti.
- Merkitään mahdolliset palkattomat poissaolot ja ajanjaksot, jolloin henkilölle on maksettu alennettua palkkaa
- Palkattomat jaksot ja niiden syyt eritellään palkkatodistuksessa
- Mikäli henkilölle on maksettu alennettua palkkaa, tulee nämä jaksot ja palkan määrä eritellä. Alennetun palkan aikaa ei lueta 26 viikkoon.
- Jos henkilöllä on palkattomia tai alennetun palkan jaksoja, tulee palkkatodistus kirjoittaa niin pitkältä ajalta, että palkkatietoja on yhteensä 26 viikolta täyden palkan ajoilta.
- Eritellään maksetut lomakorvaukset ja lomarahat sekä muut korvaukset
- Ennakonpidätyksenalaiseen palkkaan sisältyvät lomakorvaukset ja lomarahat eritellään palkkatodistuksessa.
- Jos henkilölle on maksettu muita korvauksia esimerkiksi työsuhteen päättyessä ja summa sisältyy ennakonpidätyksenalaiseen ansioon, tulee ne eritellä.
- muita korvauksia ovat esimerkiksi kultainen kädenpuristus, eroraha sekä tuotantopalkkiot, jotka eivät perustu henkilön omaan työpanokseen.
- Kun henkilö on ollut aiemmin työtön tai lomautettuna
- Jos henkilö on ollut aiemmin lomautettuna tai työttömänä, tarvitaan palkkatiedot edellisen työttömyysjakson jälkeiseltä ajalta.
- Esimerkiksi: Henkilö on ollut lomautettuna 3.3.2024 asti ja seuraavan kerran lomautettuna 3.6.2024 alkaen. Työttömyyskassa ei voi käyttää palkkatodistusta, jossa on ilmoitettuna tiedot koko kuluvalta vuodelta. Tällöin tiedot tarvitaan edellisen lomautuksen jälkeen ajalta 4.3.-2.6.2024.
- Jos henkilö on ollut aiemmin lomautettuna tai työttömänä, tarvitaan palkkatiedot edellisen työttömyysjakson jälkeiseltä ajalta.