Siirry sisältöön

Opiskelija: liity työttömyyskassan jäseneksi kesätöiden alkaessa!

Opiskelijana voit liittyä liittoon jo opiskeluaikana. Tällöin et automaattisesti saa työttömyyskassan jäsenyyttä, koska työttömyyskassaan voi liittyä vain työssä ollessaan. Opiskelijana voit ja sinun kannattaa liittyä työttömyyskassaan, kun menet ansiotyöhön, jossa työaika on vähintään 18 tuntia kalenteriviikon aikana.

Työttömyyskassaan kannattaa liittyä heti esimerkiksi kesätyön alkaessa, koska opiskeluaikaiset kesätyöt kerryttävät työssäoloehtoa, jolloin ansiopäivärahan piiriin saattaa tarvittaessa päästä heti valmistumisen jälkeen. Päätoimiset opinnot myös pidentävät työssäoloehdon tarkastelujaksoa, jolloin työsuhteita voidaan huomioida usealta vuodelta taaksepäin.

Työttömyyskassan jäseneksi liiton jäsenpalvelun kautta

JHL:n opiskelijajäsenyys on päätoimisille opiskelijoille ilmainen, mutta työttömyyskassan jäsenmaksu maksetaan myös opiskeluaikana kaikista ennakonpidätyksen alaisista ansiotuloista mukaan lukien luontoisedut, lomarahat ja lomakorvaukset. Työttömyyskassan jäsenmaksu vuonna 2022 on 0,30 % ennakonpidätyksen alaisista ansiotuloista.

Esimerkki: Jos saat kesätyöstä palkkaa 1300 e/kk, maksat jäsenmaksua 3,90 e/kk. Jos olet ehtinyt kerryttää riittävästi viikkoja työssäoloehtoon jo opiskeluaikanasi etkä heti valmistuttuasi saakaan töitä, on ansiopäivärahasi noin 45 e/päivä. Kelan peruspäiväraha on 35,72 e/päivä.

Kun aloitat työn ja haluat liittyä liiton opiskelijajäsenyyden lisäksi myös työttömyyskassan jäseneksi, ota yhteyttä liiton jäsenpalveluun. Liittyminen työttömyyskassaan kannattaa tehdä heti työsuhteen alussa, koska jäsenyys ja työssäoloehdon kertyminen alkavat vasta liittymispäivästä lukien. Työssäoloehto ei kartu takautuvasti.

Jos et ole liiton jäsen, ohjeet työttömyyskassan jäseneksi liittymiseen löydät täältä.

Iän vaikutus päivärahaoikeuteen

Työttömyyskassan jäsenyydelle ei ole alaikärajaa, mutta iällä on vaikutusta päivärahaoikeuteen. 1.8.2021 voimaan tulleen lain mukaan ansiopäivärahaa ei voida myöntää alle 18-vuotiaalle hakijalle, joka ei ole suorittanut oppivelvollisuuslaissa tarkoitettua oppivelvollisuutta tai ei ole hyväksyttävästi keskeyttänyt sen. Lisäksi ansiopäivärahan edellytyksenä olevaa työssäoloehtoa voi alkaa kerryttämään vasta 17-vuotiaana, koska työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden alaikäraja on 17 vuotta. Alle 17-vuotias ei siis käytännössä hyödy kassan jäsenyydestä. Työttömyysmaksuvelvollisuuden ikäraja nousee 18 vuoteen 1.8.2022 alkaen.