Ansökningsanvisning för skolgångshandledare och skolgångsassistenter

Dessa anvisningar är särskilt till skolgångsassistenter och skolgångshandledare, men anvisningarna gäller också timlärare samt andra yrkesgrupper, vars arbete och lönebetalning regelbundet avbryts på grund av läroanstalternas årliga verksamhetsperioder.

Anvisningarna som har samlats på denna sida är primärt för permitteringstider och tiderna för avbrott i arbete och lönebetalning och gäller sommaren 2025. Från anvisningarna hittar du ett eget avsnitt för de som är permitterade från heltidsarbete och de som är permitterade från deltidsarbete.

Dagpenning kan betalas på grund av deltidsarbete också utan permittering/ avbrott i arbete och lönebetalning. För dessa situationer hittar du närmare anvisningar från anvisningsbanken i avsnittet

Ansökningsanvisning för deltidsanställd

Förutsättningen för att du kan få dagpenning är alltid, att din arbetsansökan är i kraft vid arbetskaftsmyndighetet. Kom alltså ihåg att alltid anmäla som arbetssökande vid arbetskaftsmyndighetet/ försäkra, att din arbetsansökan är i kraft. Du gör det lättas i arbetskraftsmyndighets Jobbmarknaden

Deltidsarbete eller heltidsarbete?

Enligt lagen om arbetslöshetsskydd är det fråga om deltidsarbete, då arbetstiden är högst 80 procent av den maximala arbetstiden inom branschen.

Till exempel då den kommunala allmänna arbetstiden är högst 38 timmar och 15 minuter i veckan, räknas sådant arbete till deltidsarbete, på vilket arbetstiden är högst 30 timmar och 36 minuter i veckan. Om arbetstiden är 31 timmar i veckan, betraktas det som heltidsarbete.

Under deltidsarbete kan man betala jämkad dagpenning, och löneinkomsten av den som är sysselsatt i lönearbete på deltid jämkas som inkomst av den jämkningsperiod under vilken den betalas. Det har ingen betydelse, när deltidsarbetet är gjort eller om personen har varit arbetslös eller arbetssökande under tidpunkten i fråga. Endast det har en betydelse, när lönen betalas. Också semesterpenningar och semesterersättningar som har tjänats från deltidsarbete jämkas enligt betalningsdagen på jämkningsperioden som motsvarar betalningstidpunkten. Du observerar väl alltså betydelsen av lönebetalningsdagen när du ansöker om dagpenning.

Löneinkomst från heltidsarbete beaktas inte vid jämkning av dagpenningen och för tiden med heltidsarbete har man inte rätt till dagpenning. När en anställning tar slut periodiseras en eventuell semesterersättning från det att anställningen tar slut och för den perioden har man inte rätt till dagpenning. En semesterersättning som motsvarar en månads semester flyttar alltså tidpunkten då rätten till inkomstrelaterad dagpenning börjar framåt med cirka en månad. Den eventuella självrisktiden räknas efter semesterersättningsperioden.

Arbetsförhållandet upphör eller arbetet och lönebetalningen avbryts för sommaren

Vid jämkningen av dagpenning och ansökningen av den påverkar om arbetet som föregår arbetslösheten har varit på heltid eller på deltid. Hur skall man alltså söka dagpenning och vad skall man beakta?

Kom ihåg att alltid anmäla som arbetssökande vid arbetskaftsmyndigheten / försäkra, att din arbetsansökan är i kraft. Du gör det lättas på adressen Jobbmarknaden

  • Du har arbetat på deltid, ditt arbetsförhållande upphör och du blir arbetslös

    Löneinkomsten från deltidsarbete beaktas i jämkningen av dagpenningen under den jämkningsperiod då lönen betalas. Det spelar ingen roll när deltidsarbetet utfördes eller om personen varit arbetslös eller dagpenningsansökare under jämkningsperioden. Det enda som har betydelse är när lönen betalas. Också semesterpenning och semesterersättning som betalas för deltidsarbete beaktas under den jämkningsperiod då de betalas. Observera alltså lönedagens betydelse när du ansöker om dagpenning.

    • Om du har sökt jämkad dagpenning då du har varit i arbete, fortsätt ansökning av dagpenning månadsvis enligt din normala ansökningsperiod.
    • Även om du inte skulle ha ansökt om dagpenning när du var i arbete, lönar det dig att fylla i första ansökan för hela månaden räknat från arbetslöshetens början, alltså inte endast för två veckor.
    • Om du ändå söker dagpenning för en kortare period än vanligt, till exempel endast för två arbetslöshetsveckor, måste arbetslöshetskassan trots detta granska eventuella lönebetalningsdagar för deltidsarbetet för en hel månads jämkningsperiod, och en månads jämkningsperiod kan börja redan före den dag från vilken dagpenning söks.
    • Huvudsakligen bestäms jämkningsperioden en månad bakåt från den dag till och med vilken du själv har fyllt i din ansökan.
    • Första ansökningsperioden bestämmer också ansökningss- och jämkningsperioden som används i fortsättningen.

    T.ex.  om ditt arbetslöförhållande upphör 31.5.2025:

    • du kan fylla i din ansökan för tiden 1.6 – 30.6.2025. Då är jämkningsperioden en hel kalendermånad 1.6 – 30.6.2025, och vid jämkningen beaktas alla lönebetalnignsdagar som infaller under perioden. Följande ansöknings- och jämkningsperiod är 1.7 – 31.7.2025.
    • om du söker dagpenning endast för tiden 1.6 – 15.6.2025, beaktas vid jämkningen alla löner från deltidsarbetet som har betalats under en hel månads jämkningsperiod 16.5 – 15.6.2025 enligt lönebetalningsdagen. Dagpenning betalas dock endast för den period, för vilken du har sökt dagpenning. Följande ansöknings- och jämkningsperiod är 16.6 – 15.7.2025.

    Arbetslöshetskassan rekommenderar att de som blir arbetslösa från deltidsarbetet att fylla i första ansökningen för en hel månad.

    • I vissa situationer kan arbetslöshetskassan be dig att fylla i en ytterligare ansökan för en blivande tid, t.ex. om du har någon social förmån som avdras från dagpenningen
    • Arbetslöshetskassan får dina uppgifter från inkomstregistret. Vid jämkning av dagpenning beaktas alla betalda löner (grundlöner, semesterpeninngar och semesterersättning) enligt betalningsdagen, även om du skulle vara helt arbetslös under betalningstidpunkten och löner skulle vara införtjänade på en period, under vilken du inte har varit sökande av dagpenning.
  • Du har arbetat på deltid och ditt arbete och lönebetalning avbryts under sommaren eller du blir permitterad
    • Om du har sökt jämkad dagpenning då du har varit i arbete, fortsätt ansökning av dagpenning månadsvis enligt din normala ansökningsperiod
    • Även om du inte skulle ha ansökt om dagpenning när du var i arbete, lönar det dig att fylla i första ansökan för hela månaden räknat från arbetslöshetens böran, alltså inte bara för två veckor).
    • Om du ändå söker dagpenning för en kortare period än vanligt, till exempel endast för två veckor, måste arbetslöshetskassan trots detta granska eventuella lönebetalningsdagar för deltidsarbetet för en hel månads jämkningsperiod, och en månads jämkningsperiod kan börja redan före den dag från vilken du söker dagpenning.
    • Huvudsakligen bestäms jämkningsperioden en månad bakåt från den dag till och med vilken du själv har fyllt i din ansökan.

    Exempel om ditt arbete och din lönebetalning avbryts från och med 1.6.2025:

    • du kan fylla i din ansökan för tiden 1.6 – 30.6.2025. Då är jämkningsperioden en hel kalendermånad 1.6 – 30.6.2025, och vid jämkningen beaktas alla lönebetalnignsdagar som infaller under perioden. Följande ansöknings- och jämkningsperiod är 1.7 – 31.7.2025.
    • om du söker dagpenning endast för tiden 2.6 – 15.6.2025, beaktas vid jämkningen alla löner från deltidsarbetet som har betalats under en hel månads jämkningsperiod 16.5 – 15.6.2025 enligt lönebetalningsdagen. Dagpenning betalas dock endast för den period, för vilken du har sökt dagpenning. Följande ansöknings- och jämkningsperiod är 16.6 – 15.7.2025.

    Exempel om du har varit på årssemester 2.6 – 15.6.2025, och ditt arbete och lönebetalning har avbrutits eller du är permerad dån 16.6.2025 och du söker dagpeninng från och med det:

    • det lönar dig att söka dagpenning för tiden 16.6 – 15.7.2025. Då överensstämmer jämkningsperioden med ansökningsperioden, och endast de deltidslöner vars lönebetalningsdaga infaller på perioden har en påverkan till dagpennningens belopp.
    • om du ändå söker dagpenning för en kortare period, till exempel endast för två veckor 16.6 – 29.6.2025, granskar arbetslöshetskassan eventuella lönebetalningsdagar för deltidsarbetet för en hel månads jämkningsperiod. Eftersom jämkningsperioden inte kan vara kortare än vanligt såsom ansökningsperioden, måste som jämkningsperiod användas en månad enligt din lönebetalningsperiod, och vid jämkning beaktas alla deltidslöner för tiden 30.5 –29.6.2025 (inkl. eventuella semesterpenningar och semesterersättningar) enligt detar betalningsdag.

    Arbetslöshetskassan rekommenderar att de som blir arbetslösa från deltidsarbetet att fylla i första ansökingen för en hel månad.

    • I vissa situationer kan arbetslöshetskassan be dig att fylla i en ytterligare ansökan för en blivande tid, t.ex. om du har någon social förmån som avdras från dagpenningen. I regel bestäms jämkningsperioden dock så att den räknas bakåt från den dag från vilken du har själv fyllt i din ansökning.
    • Arbetslöshetskassan får dina uppgifter från inkomstregisret. Vid jämkning av dagpenning beaktas alla betalda löner (grundlöner, semesterpeningar och semesterersättgning) enligt betalningsdagean, även om du skulle vara helt arbetslös under betalningstidpunkten och löner skulle vara införtjänade på en period, under vilken du inte har varit sökande av dagpenning.
    • Om du är på årssemester under ansökningsperioden, anmäl semesterdagarna i din ansökan. Semesterlönen beaktas vid jämkningen.
    • Bifoga arbetsavtalet, på vilket man har kommit överens om avbrott i arbete och lönebetalning för sommaren (om du inte har gjort det redan tidigare) eller permitteringsanmälan.
  • Du har arbetat på heltid, ditt arbetsförhållande upphör och du blir arbetslös
    • Sänd ansökan om dagpenning tidigast efter två veckor räknat från arbetslöshetens början så att ansökan slutar på en söndag. Arbertslöshetskassan får löneuppgifterna direkt från inkomstregistret.
    • Om du får rektoaktiva löner från heltidsarbete för tiden som föregår din arbetslöshet eller semesterersättning för oerhållna semestrar, beaktas de inte vid jämkningen.
    • En eventuell semesterersättning för heltidsarbete periodiseras från det att anställningen tog slut och för den perioden har man inte rätt till dagpenning. En semesterersättning som motsvarar en månads semester flyttar alltså tidpunkten då rätten till inkomstrelaterad dagpenning börjar framåt med cirka en månad.
  • Du har arbetat på heltid och ditt arbete och lönebetalnings avbryts under sommaren eller du blir permitterad
    • Skicka ansökan om dagpenning tidigast efter två veckor räknat från arbetslöshetens början så att ansökan slutar på en söndag. Arbertslöshetskassan får löneuppgifterna direkt från inkomsregistret.
    • Bifoga arbetsavtalet, på vilket man har kommit överens om avbrott i arbete och lönebetalning för sommaren (om du inte har gjort det redan tidigare) eller permitteringsanmälan
    • Om du är på årssemester under vilken för vilken du söker dagpenning, anmäl semesterdagar i din ansökan. Dagpenning betalas inte för semesterdagar som grundar sig på heltidsarbete.

Återgång till arbete i augusti då skolorna börjar

Hur skall man gå vill väga då skolorna börjar igen i augusti och man går tillbaka till arbetet? Till rätten av dagpenning har en inverkan om arbetet som du inleder är på heltid eller på deltid samt också när första lönen betalas ut.

  • Du inleder ett deltidsarbete i augusti
    • Fortsätt ansöka om dagpenning enligt din normala ansökningsrytm. Kom ihåg att hålla ditt arbetssökande i kraft.
    • Lön för arbete som utförts i augusti beaktas i jämkningen för den jämkningsperiod då lönen betalas.
      • Om din jämkningsperiod är en kalendermånad och lönen betalas i augusti beaktas lönen i jämkningen i augusti.
      • Om lönen betalas först i september betalas full dagpenning för augusti, förutsatt att du under den jämkningsperioden inte har andra inkomster som ska beaktas.
    • Om du trots deltidsarbete inte vill ansöka om dagpenning beaktas deltidsarbetets lön i jämkningen av dagpenningen om den betalas under jämkningsperioden (även om lönedagen infaller under tiden då du inte längre ansöker om dagpenning).
  • Du inleder ett heltidsarbete i augusti
    • Sök dagpenning till början av arbetet och anmäl i din ansökan, att du har inlett ett heltidsarbete som pågår mer än två veckor.
    • Dagpenning betalas till fullt belopp till början av arbetet (om det inte betalas någon annan inkomst som skall beaktas vid jämkning under jämkningsperioden).

Semesterlön, semesterersättning och semesterpenning

Inverkan av årssemestern på rätten till dagpenning är beroende av det om semesterlönen betalas på grund av deltidsarbete eller heltidsarbete. Arbetsförhållandets form avgör också, om semesterpenning och semesterersättning jämkas med dagpenning eller inte.

  • Semesterlön, semesterersättning och semesterpenning hos en deltidsanställd
    • Om du är på årssemester under tiden för vilken du ansöker om dagpenning, anmäl semesterdagarna på din dagpenningsansökan då du håller dem.
      • Semesterlönen beaktas vid jämkning i den jämkningsperiod under vilken den betalas ut
    • Semesterpenning och semesterersättning jämkas med dagpenning i den jämkningsperiod, under vilken de betalas ut,
      • de jämkas även om du då skulle vara arbetslös/permitterad och även om semestrar skulle vara införtjänade under perioden, under vilken du inte har varit arbetssökande.
    • Löner jämkas med dagpenning under den jämkningsperiod, på vilken lönebetalningsdagen infaller.
      • Jämkningsperiodens längd kan vara en annan än ansökningsperioden, Jämkningsperioden kan aldrigvara kortare än den vanliga fyra veckors period eller en månad, men ansökningsperioden kan vara.
  • Semesterlön, semesterersättning och semesterpenning hos en heltidsanställd
    • Om du är på årssemester under den tid för vilken du söker dagpenning, anmäl semesterdagarna på din dagpenningsansökan.
    • Ingen dagpenning betalas för semesterdagarna
    • Semesterpenning och semesterersättning beaktas inte vid jämkning av dagpenning

Om vi behöver tilläggsutredningar till din ansökan, försöker vi ringa dig från numret 09 7703 1000. Om vi inte når gid, skickar vi till dig ett brev. Om du har gett tillstånd till elektronisk begäran av tilläggsutredningar, skickar vi i stället för att ringa till dig ett meddelande i Ewertti eTjänst.