Gå till innehållet

Flest ansökningar på sommaren

Vår kassa får betydligt fler ansökningar på sommaren jämfört med andra årstider. Vi behandlar ansökningar hela tiden, även om datumen i tjänsten för handläggningsskedet på webbplatsen inte ändras dagligen.

Vår kassa får betydligt fler ansökningar på sommaren jämfört med andra årstider. Ansökningar behandlas kontinuerligt också på kvällar och veckoslut. Vår kundservice ger råd och hjälper med ansökningarna per telefon, i chatten och genom att svara på meddelanden som skickas via Ewertti eTjänst.

Under juni–juli fick kassan sammanlagt 24 169 ansökningar. Vi svarade allt som allt på 8 029 meddelanden i Ewertti eTjänst och på 3 761 telefonsamtal under juni–juli. I chattjänsten fördes sammanlagt 3 056 diskussioner. Lite över hälften av dem var chattdiskussioner med skyddad anslutning i Ewertti eTjänst, som togs i bruk i maj.

I juni tog vi i bruk förskottsbetalning av dagpenningar. Förskott kan betalas då behandlingen av en första ansökan fördröjts och ansökan ännu inte tagits till behandling. I och med förskottsbetalningen har våra medlemmar kunnat få en del av sin inkomstrelaterade dagpenning redan innan ansökan behandlas, om behandlingstiderna blir långa. Läs mer om förskottsbetalning av inkomstrelaterad dagpenning.

Antalet ansökningar återspeglas i handläggningsskedet

I tjänsten för handläggningsskedet av ansökningar kan du enkelt följa status för din ansökan i förhållande till hela kassans situation. Vi behandlar ansökningar hela tiden, även om handläggningsdatumen inte ändras dagligen. Vissa dagar får vi så många ansökningar att det tar flera dagar att behandla dem. Till exempel vid månadsskiftet juni–juli fick kassan nästan 4 400 ansökningar under loppet av ett par dagar. Du kan följa hur handläggningen av din ansökan framskrider via Ewertti eTjänst.

Tjänsten för handläggningsskedet visar stora antal ansökningar som behandlats under veckoslutet med en fördröjning, så tyvärr ger tjänsten speciellt i början av veckan en felaktig bild av den verkliga handläggningssituationen.

Ansökningarna behandlas i ankomstordning

Ansökningarna behandlas i ankomstordning och ingens ansökan kan gå förbi kön. Din ansökan behandlas inte snabbare även om du kontaktar oss per telefon eller via Ewertti eTjänst. Fyll i ansökan omsorgsfullt och be vid behov om hjälp av vår kundservice, vi hjälper gärna! Den som handlägger din ansökan kontaktar dig om vi behöver ytterligare utredningar av dig.