Gå till innehållet

Förbundet ger råd i frågor om strejken och strejkunderstöd

En politisk strejk är en strejk som utlyses av ett fackförbund och vars främsta mål inte är att påverka kollektivavtal eller arbetsgivare, utan politiska eller samhälleliga målsättningar. Inkomstrelaterad dagpenning betalas inte för strejkdagarna, men förbundets medlemmar kan få strejkunderstöd.

På fackförbundet JHL:s webbplats hittar du information om fackliga stridsåtgärder och hur man ansöker om strejkunderstöd.

För strejkdagarna har man inte rätt till arbetslöshetsförmån, men förbundets medlemmar kan ansöka om strejkunderstöd hos förbundet. Strejkunderstödet ackumulerar inte arbetsvillkoret och det beaktas inte vid jämkning.

Rätten till dagpenning under strejken vid deltidsarbete

Om du jobbar deltid och får jämkad dagpenning har du inte rätt till dagpenning för strejkdagarna. Meddela kassan om strejken i ansökan genom att skriva ”strejk” vid strejkdagarna och bevara din status som arbetssökande på AN-byrån.

Dagpenningsrätten hos den som permitterats under strejken

Du har inte rätt till arbetslöshetsdagpenning under strejken om du inte varit permitterad från förut. Om du varit permitterad redan innan strejken började har du rätt till dagpenning. Bevara din status som arbetssökande på AN-byrån och ansök om dagpenning normalt.

Demonstration

Stop nu!-demonstrationen som ordnas den 1.2.2024 är inte en strejk. Om du deltar i demonstrationen, har deltidsarbete och får jämkad dagpenning, ange dina faktiska arbetstimmar för den dagen i ansökan. Mer information om demonstrationen finns på förbundets webbplats på sidan Vägande skäl.