Gå till innehållet

Hur mycket skatt avdras och hur tillställer jag skattekortet

Beskattning från och med 1.1.2024 samt elektroniska skattekort

De nya skattekorten träder i kraft 1.2.2024. Arbetslöshetskassan får skatteuppgifterna som träder i kraft 1.2.2024 direkt av skattemyndigheterna, om du är medlem i kassan eller har anslutit till kassan senast 10.1.2024. Då behöver man inte tillställa ett skattekort till kassan, men förskottsinnehållningen tas dock enligt 25 procent.

OBS: Enligt skatteförvaltningens beslut är förskottsinnehållningen minst 25 procent, om man betalar arbetslöshetsdagpenning, alterneringsersättning eller rörlighetsunderstöd till medlemmen, och förskottsinnehållningsprocenten har räknats för lön (uppgiften har alltså skickats direkt av skattemyndigheten)), även om det skulle stå en mindre procent på skattekortet.

Föskottsinnehållningen bestäms enligt det skattekort som är i kraft då dagpenning utbetalas.

Skattekort för förmån

Om du vill ändra på dina förskottsinnehållningsuppgifter, måste du beställa ett skattekort för förmån av skattemyndigheten.  Lättast lyckas det via beskattarens tjänst MinSkatt.

Med hjälp av skattekortet  för förmån kan förskottsinnehållningen vara mindre än 25 %.

Se anvisningen på skattemyndighetesns sidor: ”Så här beställer du ett skattekort för lön och förmån i MinSkatt” Då du gör enligt anvisningen, kan du lätt beställa skattekortet.

Välj som utbetalare A-Kassan för den Offentliga Sektorn och Välfärdsområdena. Då behöver du inte skicka skattekortet skilt till arbetslöshetskassan, utan skattemyndigheten skickar det direkt till kassan.

Om det är fråga om din första dagpenningsansökan, och du behöver en uppskattning av storleken av din dagpenning, kan du räkna det med  Dagpenningskalkylator

Uppgifterna av skattekortet för förmån står till arbetslöshetskassans förfogande huvudsakligen på följande dag. Om du alltså söker ett skattekort, gör det innan du skickar ansökan om dagpenning.