Gå till innehållet

Lagändringar som trädde i kraft i början av september 2024

I och med lagändringarna blir arbetsvillkoret längre och inkomstbaserat, medlemskapsvillkoret förlängs, den inkomstrelaterade dagpenningen graderas och de åldersrelaterade undantagen slopas.

lakimuutokset-kuva, jossa keltaisella pohjalla valkoinen puheenjohtajan nuija

Under år 2024 har flera lagändringar som påverkar arbetslöshetsunderstödet trätt i kraft. Lagändringarna som trädde i kraft 2.9.2024 påverkar inte dagpenningsbetalningar som redan inletts.

Den inkomstrelaterade dagpenningen graderas

Graderingen av den inkomstrelaterade dagpenningen tillämpas när inkomstrelaterad dagpenning betalas på basis av 12 månaders arbetsvillkor som uppfyllts 2.9.2024 eller senare. Lagändringen påverkar alltså inte dagpenningsperioder som redan börjat.

När lagändringen trätt i kraft graderas storleken på inkomstrelaterad dagpenning så att dagpenningen sjunker om arbetslösheten blir långvarig. Graderingen gäller utgångsmässigt alla som får inkomstrelaterad dagpenning, alltså även dem som är på tilläggsdagar, dem som är delvis sysselsatta och dem som får inkomstrelaterad dagpenning för företagare.

Du hittar mer information om graderingen på sidan om den inkomstrelaterade dagpenningens storlek.

Rätten till inkomstrelaterad dagpenning från och med 2.9.2024

I och med lagändringen fördubblas längden på arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning och arbetsvillkoret för utkomstskydd blir inkomstbaserat (euroiseras). Granskningsperioden förblir 28 månader.

Du omfattas av arbetsvillkoret på 12 månader när ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt och inkluderar lön som du intjänat och som betalts 2.9.2024 eller senare.

I och med lagändringen ändras också medlemskapsvillkoret: i situationer där sammanlagt 12 månaders arbete krävs, krävs också 12 månaders medlemskap i arbetslöshetskassan. Till 1.9.2024 har medlemskapsvillkoret varit 26 kalenderveckor.

Läs mer på sidan om medlemskaps- och arbetsvillkor.

Åldersrelaterade undantag slopas

I och med lagändringen slopas vissa undantag som bygger på åldern:

  • 57 år fyllda omfattas inte längre av sysselsättningsskyldigheten.
  • 58 år fylldas dagpenningsnivå skyddas inte längre i en situation där en person har ett lågavlönat arbete och blir arbetslös igen så att dagpenningsnivån räknas på nytt.
  • 60 år fyllda kan inte längre intjäna arbetsvillkor i sysselsättningsfrämjande service. Det därtill hörande skyddet av dagpenningsnivån slopas också.

Skyddet av dagpenningsnivån för 58-åringar tillämpas inte om arbetsvillkoret för betalning av den inkomstrelaterade dagpenningen inkluderar arbete enligt den nya euroiserade modellen från och med september 2024.

Sysselsättningsskyldigheten upphör om den skulle börja 2.9.2024 eller senare. Skyddet av nivån på den inkomstrelaterade dagpenning som är knuten till arbetsskyldigheten gäller så länge som arbetet eller tjänsten utförs på basis av en skyldighet som börjat senast 1.9.2024.

Om arbetsvillkoret uppfylls med ett arbete eller en tjänst som ordnats på basis av sysselsättningsskyldigheten och skyldigheten börjat senast 1.9.2024, tillämpas ett arbetsvillkor på sex månader.

Lönesubventionens inverkan på arbetsvillkoret

I och med lagändringen intjänas arbetsvillkor i regel inte av lönesubventionerat arbete. Ändringen gäller lönesubventionerat arbete som börjat 2.9.2024 eller senare. Om det lönesubventionerade arbetet börjat senast 1.9.2024 tillämpas ett arbetsvillkor på sex månader och 75 % av månaderna som man arbetat med lönesubvention kan tillgodoräknas i arbetsvillkoret.

I vissa undantagsfall kan lönesubventionerat arbete som börjat efter 2.9.2024 tillgodoräknas i arbetsvillkoret, om lönesubvention betalas för att sysselsätta en person med nedsatt arbetsförmåga eller en över 60-årig långvarigt arbetslös person. I en sådan situation börjar arbetsvillkoret intjänas först efter att lönesubvention har betalats i tio månader.

Även om lönesubventionerat arbete inte i fortsättningen tillgodoräknas i arbetsvillkoret, så förlänger det granskningsperioden, det vill säga perioden från vilken arbete kan beaktas i arbetsvillkoret.