Gå till innehållet

Regeringen föreslår slopande av alterneringsledigheten

Regeringen har framlagt en proposition om slopande av alterneringsledigheten från och med 1.8.2024. Propositionen väntar nu på att behandlas i riksdagen.

lakimuutokset-kuva, jossa keltaisella pohjalla valkoinen puheenjohtajan nuija

Avsikten är att avsluta systemet med alterneringsledighet. Alterneringsledighet betyder att en person är ledig från arbetet i högst ett halvt år och arbetsgivaren anställer en arbetslös person för den tiden.  Den som är alterneringsledig får inte lön utan alterneringsersättning.

Regeringen föreslår en lagändring som skulle avskaffa systemet med alterneringsledighet. Enligt regeringens proposition skulle avskaffandet genomföras på så sätt att man kunde inleda en alterneringsledighet ännu 31.7.2024. De som inlett ledigheten senast då skulle ha rätt att hålla alterneringsledigt i 180 kalenderdagar. För att alterneringsledigheten ska anses ha börjat 31.7.2024 måste alterneringsavtalet ha skickats till AN-byrån och arbetsavtalet för vikarien börja senast 31.7.2024.

Mer information om alterneringsledighet och anvisningar om ansökning av alterneringsersättning hittar du på vår webbplats på sidan Alterneringsersättning. 

Mer information om den här och andra planerade lagändringar finns på sidan Lagändringar 2024. Vi uppdaterar sidan allteftersom beredningen av lagarna framskrider.