Medlems- och arbetsvillkoret

För att få inkomstrelaterad dagpenning ska du uppfylla såväl medlemskapsvillkoret som arbetsvillkoret.

En förutsättning för att du ska ha rätt till dagpenning är att du uppfyllt löntagarens arbetsvillkor. Lönen för arbetet ska vara kollektivavtalsenlig, eller om inget kollektivavtal tillämpas i branschen så ska lönen för heltidsarbete vara minst 1339 euro i månaden (år 2024). Till arbetsvillkoret räknas endast arbete för vilket de obligatoriska socialskyddsavgifterna och skatterna betalts. Arbetsvillkoret måste uppfyllas inom en granskningsperiod på 28 månader.

Utöver att du uppfyller arbetsvillkoret måste du ha varit medlem i arbetslöshetskassan tillräckligt länge för att ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning.

Till arbetsvillkoret godkänns också:

  • full lön för sjukdomstid
  • semesterlön
  • moderskapsledighet med lön
  • lön för uppsägningstid

Till arbetsvillkoret räknas inte tid för vilken du fått nedsatt lön för sjukdomstid och inte deltidsarbete som du haft medan du fått partiell sjukdagpenning.

Lagändringarnas inverkan på arbets- och medlemskapsvillkoret

Förutsättningarna för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning förändras i och med lagändringen den 2.9.2024. Den största förändringen gäller hur länge man måste ha arbetat. Till 1.9.2024 kan man få inkomstrelaterad dagpenning efter 26 veckors arbete. Från och med 2.9.2024 krävs 12 månader av arbete som uppfyller arbetsvillkoret. Under arbetet måste man ha varit medlem i arbetslöshetskassan.

Du omfattas av arbetsvillkoret på 12 månader när ditt arbetsvillkor uppfylls och inkluderar lön som du intjänat och som betalts 2.9.2024 eller senare.

I och med lagändringen börjar man också räkna arbetsmängden på ett nytt sätt. Till 1.9.2024 intjänas dagpenningsrätt av kalenderveckor då personen arbetat minst 18 timmar. Från och med 2.9.2024 beror dagpenningsrätten inte på antalet arbetstimmar före arbetslösheten. Arbetets tillräcklighet före arbetslösheten avgörs i fortsättningen endast på grundval av lönen.

Arbetsveckor från tiden före lagändringen och lönebetalningsmånader från tiden efter lagändringen kan räknas ihop. Då omvandlas arbetsveckor från före 2.9.2024 till arbetsmånader genom att man räknar ihop arbetsveckorna från granskningsperioden på 28 månader och delar antalet veckor med fyra.

I och med lagändringen ändras också medlemskapsvillkoret: i situationer där sammanlagt 12 månaders arbete krävs, krävs också 12 månaders medlemskap i arbetslöshetskassan. Till 1.9.2024 har medlemskapsvillkoret varit 26 kalenderveckor.

Arbetsvillkorets granskningsperiod förblir som förut. Arbetsvillkoret måste uppfyllas inom en granskningsperiod på 28 månader.

  • Arbetsvillkoret till 1.9.2024

    Du omfattas ännu av det gamla arbetsvillkoret om den sista arbetsveckan som räknas med i arbetsvillkoret slutar 1.9.2024 eller tidigare.

    En förutsättning för att du ska ha rätt till dagpenning är att du uppfyllt löntagarens arbetsvillkor. Arbetsvillkoret uppfylls om du under din tid som medlem i arbetslöshetskassan har arbetat 26 veckor med en arbetstid på minst 18 timmar per kalendervecka (måndag-söndag).

  • Arbetsvillkoret från och med 2.9.2024

    Du omfattas i regel av arbetsvillkoret på 12 månader när ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt och inkluderar lön som du intjänat och som betalts 2.9.2024 eller senare. För att du ska få inkomstrelaterad dagpenning krävs också att du varit medlem i arbetslöshetskassan i 12 månader.

    Du tjänar in rätt till inkomstrelaterad dagpenning genom att få minst 930 euro i lön per månad under 12 kalendermånader. Du kan också tjäna in arbetsvillkor med halva arbetsvillkorsmånader på så sätt att du under granskningsperioden på 28 månader har sammanlagt minst 12 hela arbetsvillkorsmånader. En halv arbetsvillkorsmånad tjänas in om man får 465–929 euro i lön.

  • q

  • En kombination av det gamla och det nya arbetsvillkoret

    Arbetsveckor som tjänats in före lagändringen försvinner inte. Arbetsveckor från tiden före lagändringen och lönebetalningsmånader från tiden efter lagändringen kan räknas ihop. Då omvandlas arbetsveckor från före 2.9.2024 till arbetsmånader genom att man räknar ihop arbetsveckorna från granskningsperioden på 28 månader och delar antalet veckor med fyra.

  • Granskningsperioden

    Arbetsvillkoret behöver inte intjänas i ett sträck. Du kan tjäna in arbetsvillkoret till exempel med deltids- eller kortjobb. Men arbetsvillkoret ska tjänas in under en granskningsperiod på 28 månader. Granskningsperioden räknas bakåt från den dag då du anmäler dig som arbetsökande på AN-byrån och börjar ansöka om dagpenning.

    Granskningsperioden på 28 månader kan förlängas av:

    • sjukdom eller rehabilitering
    • värnplikt
    • heltidsstudier
    • ett barns födelse (graviditetspenning och föräldrapenning)
    • vården av ett barn under tre år (till exempel med hemvårdsstöd)
    • alterneringsledighet
    • stipendieperiod
    • med AN-byrån avtalat deltagande i en sysselsättningsfrämjande tjänst
    • perioder av lönesubventionerat arbete som inte tillgodoräknas i arbetsvillkoret

    Granskningsperioden på 28 månader kan förlängas med högst sju år.

  • Undantagssituationer

    Undantag i intjänandet av arbetsvillkor till 1.9.2024 tillämpas till exempel på lärare, arbetstagare som utför hemarbete samt kreativa branscher. Där kan veckor med färre arbetstimmar tillgodoräknas i arbetsvillkoret.

    För 60 år fyllda kan arbetsvillkor intjänas i en sysselsättningsfrämjande tjänst som ordnats enligt sysselsättningsskyldigheten, om skyldigheten börjat senast 1.9.2024.

    Lönesubventionerat arbete ger arbetsvillkorsveckor till 1.9.2024: För lönesubventionerat arbete kan man i arbetsvillkoret tillgodoräkna sig 75 % av de kalenderveckor som uppfyller arbetsvillkoret. Den del av det lönesubventionerade arbetet som inte tillgodoräknas i arbetsvillkoret förlänger granskningsperioden. Lönesubventionerat arbete som ordnas på basis av kommunens sysselsättningsskyldighet för äldre tillgodoräknas helt och hållet.

    I och med lagändringen intjänas arbetsvillkor i regel inte av lönesubventionerat arbete. Ändringen gäller lönesubventionerat arbete som börjat 2.9.2024 eller senare. Om det lönesubventionerade arbetet eller dess fortsättningsperiod börjat senast 1.9.2024 tillämpas ett arbetsvillkor på sex månader och 75 % av månaderna som man arbetat med lönesubvention kan tillgodoräknas i arbetsvillkoret.

    Lönesubventionerat arbete kan också från och med 2.9.2024 tillgodoräknas i arbetsvillkoret, om lönesubvention betalas för att sysselsätta en person med nedsatt arbetsförmåga eller en långtidsarbetslös person som fyllt 60 år. I en sådan situation börjar tillgodoräknandet av arbetet i arbetsvillkoret först efter 10 månader av lönesubventionerat arbete.

    Även om lönesubventionerat arbete i fortsättningen vanligtvis inte tillgodoräknas i arbetsvillkoret, så förlänger det granskningsperioden, det vill säga perioden från vilken arbete kan beaktas i arbetsvillkoret.

    En familjemedlem som anställts i ett familjeföretag och som själv inte är ägare i företaget kan tjäna in arbetsvillkor i löntagarkassan. Arbetsvillkoret för arbete i ett familjeföretag är 52 veckor till 1.9.2024 och efter lagändringen 12 månader från och med 2.9.2024. Om det i tillgodoräknandet av arbetsvillkoret ingår arbetsvillkorsveckor i ett familjeföretag från tiden före 2.9.2024 är arbetsvillkoret 52 veckor. Arbetsvillkorsveckor från vanligt lönearbete kan inte räknas ihop med veckor från arbete i ett familjeföretag.