Lakimuutosten myötä työssäoloehto pitenee ja muuttuu tuloperusteiseksi, jäsenyysehto pitenee, ansiopäivärahan taso porrastetaan ja ikäsidonnaisista poikkeuksista luovutaan.
Vuoden 2024 aikana on astunut voimaan useita työttömyysturvaan vaikuttavia lakimuutoksia. 2.9.2024 voimaan tulevat lakimuutokset eivät vaikuta jo alkaneeseen päivärahan maksamiseen.
Ansiopäivärahan määrän porrastaminen
Ansiopäivärahan porrastusta sovelletaan silloin, kun ansiopäivärahaa maksetaan 2.9.2024 tai sen jälkeen täyttyneen 12 kuukauden työssäoloehdon perusteella eli lakimuutos ei vaikuta jo alkaneeseen päivärahakauteen.
Lakimuutoksen voimaantulon jälkeen ansiopäivärahan määrää porrastetaan niin, että ansiopäiväraha alenee työttömyyden pitkittyessä. Porrastus koskee lähtökohtaisesti kaikkia ansiosidonnaisen päivärahan saajia: myös lisäpäivillä olevat, osittain työllistyneet ja yrittäjän ansiopäivärahaa saavat kuuluvat muutoksen piiriin.
Ansiopäivärahan porrastus tarkoittaa sitä, että etuuden määrä laskee
- 80 % tasolle alkuperäisestä 40 etuuspäivän jälkeen ja
- 75 % tasolle alkuperäisestä 170 etuuspäivän jälkeen.
Alennettu ansiopäiväraha on kuitenkin aina vähintään peruspäivärahan suuruinen.
Kokonaan työttömillä 40 etuuspäivää tarkoittaa noin kahta kuukautta ja 170 etuuspäivää noin kahdeksaa kuukautta. Soviteltua päivärahaa saavilla etuuden määrä laskee myöhemmin kuin kokonaan työttömillä, koska päivärahakauden päivät kuluvat hitaammin.
TYJ:n nettisivuilta löytyvän laskurin avulla voit arvioida porrastuksen vaikutusta päivärahasi määrään.
Lisätietoa porrastamisesta löydät Ansiopäivärahan määrä -sivulta.
Ansiopäivärahaoikeuden kertyminen muuttuu 2.9.2024
Lakimuutosten myötä ansiopäivärahan työskentelyedellytyksen pituus kaksinkertaistuu ja työttömyysturvan työskentelyedellytys muuttuu tuloperusteiseksi (euroistaminen). 28 kuukauden tarkastelujakso säilyy ennallaan.
Olet 12 kuukauden työssäoloehdon piirissä, kun työssäoloehtosi täyttyy uudelleen ja työssäoloehtoon sisältyy palkkaa, joka on ansaittu ja maksettu 2.9.2024 tai sen jälkeen.
Lakimuutosten myötä myös jäsenyysehto muuttuu: tilanteissa, joissa edellytetään yhteensä 12 kuukauden työssäoloa, edellytetään myös 12 kuukauden jäsenyyttä työttömyyskassassa. 1.9.2024 saakka jäsenyysehto on 26 kalenteriviikkoa.
Ennen lakimuutosta ansiopäivärahaoikeutta on siis kerrytetty työskentelemällä vähintään 18 tuntia viikossa (kalenteriviikko), yhteensä 26 viikon ajan. Työssäoloehdon on tullut täyttyä 28 kuukauden tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso lasketaan siitä päivästä taaksepäin, kun ilmoittaudut työnhakijaksi TE-toimistoon ja alat hakea päivärahaa.
Lakimuutoksen jälkeen ansiopäivärahaoikeutta kerrytetään saamalla palkkaa vähintään 930 euroa kuukaudessa 12 kalenterikuukauden ajan. Työssäoloehtoa voi kerryttää myös puolikkaina työssäoloehtokuukausina niin, että 28 kuukauden tarkastelujakson sisällä kokonaisia työssäoloehtokuukausia tulee yhteensä vähintään 12. Puolikas työssäoloehtokuukausi kertyy, jos palkkaa maksetaan 465–929 euroa.
Työviikkoja lakimuutosta edeltävältä ajalta ja palkanmaksukuukausia lakimuutoksen jälkeiseltä ajalta voidaan laskea yhteen. Tällöin ennen 2.9.2024 kertyneet työssäoloviikot muunnetaan työssäolokuukausiksi laskemalla 28 kuukauden tarkastelujaksolla kertyneet työssäoloviikot yhteen ja jakamalla kertynyt viikkomäärä neljällä. Lue lisää Jäsenyys- ja työssäoloehto -sivulta.
Ikäsidonnaisista poikkeuksista luopuminen
Lakimuutoksen myötä tietyt ikään perustuvat poikkeukset poistuvat:
- 57 vuotta täyttäneet eivät enää pääse työllistämisvelvoitteen piiriin.
- 58 vuotta täyttäneen päivärahan tasoa ei enää suojata tilanteessa, jossa henkilö on pienipalkkaisessa työssä ja jää uudelleen työttömäksi niin, että päivärahan taso lasketaan uudelleen
- 60 vuotta täyttäneet eivät voi enää täyttää työssäoloehtoa työllistymistä edistävässä palvelussa. Myös tähän liittyvä ansiopäivärahan tason suojaus poistuu.
- 58-vuotiaan ansiopäivärahan tason suojaa ei sovelleta, jos ansiopäivärahan maksamisen edellytyksenä olevaan työssäoloehtoon voidaan lukea työtä uuden euroistetun mallin mukaisesti syyskuun 2024 ajalta tai sen jälkeen.
Työllistämisvelvoite lakkaa, jos velvoite alkaa 2.9.2024 tai sen jälkeen. Työssäolovelvoitteeseen liittyviä ansiopäivärahan tason suojia sovelletaan niin kauan, kuin työ tai palvelu on järjestetty viimeistään 1.9.2024 alkaneen velvoitteen perusteella.
Jos työssäoloehto on täyttynyt niin sanotun työllistämisvelvoitteen perusteella järjestetyssä työssä tai palvelussa ja velvoite on alkanut viimeistään 1.9.2024, sovelletaan siihen kuuden kuukauden työssäoloehtoa.
Palkkatuen vaikutus työssäoloehtoon
Lakimuutoksen myötä palkkatuettu työ ei enää pääsääntöisesti kerrytä työssäoloehtoa. Muutos koskee 2.9.2024 tai sen jälkeen alkanutta palkkatuettua työtä. Jos palkkatukityö on alkanut viimeistään 1.9.2024, sovelletaan siihen kuuden kuukauden työssäoloehtoa ja työssäoloehtoon voidaan lukea 75 % palkkatuella työskennellyistä kuukausista.
Palkkatukityö voi 2.9.2024 alkaenkin joissain poikkeustilanteissa kerryttää työssäoloehtoa silloin, kun palkkatukea maksetaan alentuneesti työkykyisen tai yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen. Tällaisessa tilanteessa työssäoloehto alkaa kertyä vasta sen jälkeen, kun palkkatukea on maksettu kymmenen kuukautta.
Vaikka palkkatukityö ei jatkossa kerrytä työssäoloehtoa, se kuitenkin pidentää tarkastelujaksoa eli sitä ajanjaksoa, jolla tehty työ voidaan huomioida työssäoloehtoon.
Lisätietoa työttömyysturvaan vaikuttavista muutoksista löydät Lakimuutokset 2024 -sivulta.