Lakimuutokset 2024

Työttömyysturvaan on valmisteilla useita lakimuutoksia. Tältä sivulta löydät tiedot keskeisistä muutoksista. Päivitämme sivua sitä mukaa, kun lakien valmistelu etenee.

lakimuutokset-kuva, jossa keltaisella pohjalla valkoinen puheenjohtajan nuija

Ensimmäiset muutokset ovat astuneet voimaan 1.1.2024, ja niitä aletaan soveltaa asteittain vuoden 2024 aikana.

Huomaathan, että kaikki lakimuutokset eivät ole vielä voimassa.

Alta löydät tietoa lakimuutoksista siinä järjestyksessä, missä niiden soveltaminen alkaa.

Lakimuutosten tilanne 20.6.2024

  • Omavastuuajan pidentäminen 1.1.2024

    Työttömyysturvan omavastuuaika pitenee kahdella päivällä. Omavastuuaika tarkoittaa työttömyyden tai lomautuksen alussa asetettavaa jaksoa, jonka ajalle ei makseta ansiopäivärahaa.

    Omavastuuaika oli 31.12.2023 saakka viisi päivää, mikä tarkoitti kokonaan työttömällä henkilöllä viikkoa. 1.1.2024 alkaen omavastuuaika on seitsemän päivää, mikä vastaa noin puoltatoista viikkoa.

    Lue lisää omavastuuajasta.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 15.12.2023.

  • Lomakorvauksen jaksotus 1.1.2024

    Lomakorvauksen jaksotus on palautettu 1.1.2024 alkaen ja koskee 1.1.2024 tai sen jälkeen päättyneitä työsuhteita. Jaksotus koskee yli kaksi viikkoa kestäneitä kokoaikaisia työsuhteita. Lomakorvauksen jaksotus tehdään, kun henkilöllä on työsuhteen päättyessä käyttämätöntä lomaa ja tämä pitämätön loma maksetaan lomakorvauksena. Tällöin esimerkiksi kuukauden verran pitämätöntä lomaa vastaava lomakorvaus siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista kuukaudella.

    Omavastuuaikaa voidaan alkaa laskea vasta lomakorvauksen jaksotuksen jälkeen, eli jaksotus ja omavastuuaika eivät kulu yhtä aikaa. Vain osa-aikatyöstä maksettu lomakorvaus huomioidaan päivärahan sovittelussa.

    Koskeeko lomakorvauksen jaksotus sinua -kaavio (pdf)

    Lue lisää lomakorvauksen jaksottamisesta.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 15.12.2023.

  • Kansaneläkeindeksin jäädyttäminen 1.1.2024

    Kansaneläkeindeksi jäädytetään määräajaksi 2024-2027. Tämä tarkoittaa, että kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet eivät joitain poikkeuksia lukuun ottamatta nouse kuluttajahintojen nousun myötä.

    Hallituksen esitys hyväksytty eduskunnassa 15.12.2023.

  • Lapsikorotusten poistuminen 1.4.2024

    Työttömyysturvan lapsikorotukset ovat poistuneet 1.4.2024 alkaen. Lapsikorotus poistuu maksusta myös kesken hakujakson, vaikka jakso alkaisi maaliskuussa ja päättyisi huhtikuussa.

    Esimerkki: hakujakso on 18.3.-17.4.2024, lapsikorotusta maksetaan ajalle 18.-31.3.2024. Lapsikorotus poistuu 1.4.2024 alkaen.

    Lapsikorotusten poistuminen koskee sekä ansiopäivärahaa että liikkuvuusavustusta.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 15.12.2023.

  • Suojaosan poistuminen sovitellusta päivärahasta 1.4.2024

    Sovitellun päivärahan suojaosa (300 euroa kuukaudessa tai 279 euroa neljässä viikossa) on poistunut 1.4.2024 alkaen. Suojaosaa ei huomioida hakujaksoilla, jotka alkavat 1.4.2024 tai sen jälkeen. Suojaosa ei poistu kesken hakujakson (hakujakso on neljä viikkoa tai kuukausi).

    Esimerkki: hakujakso on 25.3.-21.4.2024. Suojaosa huomioidaan koko hakujaksolta, koska hakujakso alkaa ennen 1.4.2024.

    Huomaathan, että osa-aikatyö kannattaa jatkossakin: ansiopäivärahan sovittelussa huomioidaan vain puolet kuukauden tai neljän viikon sovittelujaksolla maksettavasta palkasta (jokaisesta palkkana maksetusta eurosta 50 senttiä vähentää maksettavaa päivärahaa).

    TYJ:n sivuilta löytyvän laskurin avulla voit arvioida päivärahasi osittaisen työskentelyn ajalle suojaosan poiston jälkeen.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 15.12.2023.

  • Vuorotteluvapaajärjestelmän lakkauttaminen 1.8.2024

    Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan. Vuorotteluvapaa tarkoittaa sitä, että henkilö jää työstä vapaalle korkeintaan puoleksi vuodeksi ja työnantaja palkkaa samalle ajalle työttömän henkilön.  Vuorotteluvapaan ajalta ei makseta palkkaa, vaan vuorottelukorvausta.

    Lakkauttaminen tulee voimaan siten, että vuorotteluvapaan voi aloittaa vielä 31.7.2024. Kyseiseen päivään mennessä vapaan aloittaneilla on oikeus pitää vuorotteluvapaata 180 kalenteripäivän enimmäismäärä. Jotta vuorotteluvapaa katsotaan aloitetuksi 31.7.2024 mennessä, vuorottelusopimus on toimitettava TE-toimistolle ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen alkamispäivä tulee olla viimeistään 31.7.2024.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 22.5.2024.

    Lisätietoa vuorotteluvapaasta ja hakuohjeet vuorottelukorvauksen hakemiseen löydät nettisivuiltamme Vuorottelukorvaus-sivulta.

  • Ansiopäivärahan tason porrastaminen 2.9.2024

    Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastetaan. Tämä tarkoittaa, että työttömyysturva laskee

    • 80 % tasolle alkuperäisestä 40 etuuspäivän jälkeen ja
    • 75 % tasolle alkuperäisestä 170 etuuspäivän jälkeen.

    Kokonaan työttömillä 40 etuuspäivää tarkoittaa noin kaksi kuukautta ja 170 etuuspäivää noin kahdeksan kuukautta. Soviteltua päivärahaa saavilla etuuden määrä laskee myöhemmin kuin kokonaan työttömillä, koska päivärahakauden päivät kertyvät hitaammin.

    Nykyisin työttömyysturvassa ei ole porrastusta ja taso on samansuuruinen koko ansiosidonnaisen enimmäiskeston ajan.

    Lisätietoa porrastamisesta löydät Ansiopäivärahan määrä -sivulta.

    TYJ:n sivuilta löytyvän laskurin avulla  voit arvioida porrastuksen vaikutuksen päivärahasi määrään.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 19.6.2024.

  • Palkkatuen vaikutus työssäoloehtoon 2.9.2024

    Lakimuutoksen myötä palkkatuettu työ ei enää pääsääntöisesti kerrytä työssäoloehtoa. Muutos koskee 2.9.2024 tai sen jälkeen alkanutta palkkatuettua työtä. Jos palkkatukityö on alkanut viimeistään 1.9.2024, sovelletaan siihen kuuden kuukauden työssäoloehtoa ja työssäoloehtoon voidaan lukea 75 % palkkatuella työskennellyistä kuukausista.

    Palkkatukityö voi 2.9.2024 alkaenkin joissain poikkeustilanteissa kerryttää työssäoloehtoa silloin, kun palkkatukea maksetaan alentuneesti työkykyisen tai yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen. Tällaisessa tilanteessa työssäoloehto alkaa kertyä vasta sen jälkeen, kun palkkatukea on maksettu kymmenen kuukautta.

    Vaikka palkkatukityö ei jatkossa kerrytä työssäoloehtoa, se kuitenkin pidentää tarkastelujaksoa eli sitä ajanjaksoa, jolla tehty työ voidaan huomioida työssäoloehtoon.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 19.6.2024.

  • Ikäsidonnaisista poikkeuksista luopuminen 2.9.2024

    Lakimuutoksen myötä tietyt ikään perustuvat poikkeukset poistuvat:

    • 57 vuotta täyttäneet eivät enää pääse työllistämisvelvoitteen piiriin.
    • 58 vuotta täyttäneen päivärahan tasoa ei enää suojata tilanteessa, jossa henkilö on pienipalkkaisessa työssä ja jää uudelleen työttömäksi niin, että päivärahan taso lasketaan uudelleen
    • 60 vuotta täyttäneet eivät voi enää täyttää työssäoloehtoa työllistymissä edistävässä palvelussa. Myös tähän liittyvä ansiopäivärahan tason suojaus poistuu.

    58-vuotiaan ansiopäivärahan tason suojaa ei sovelleta, jos ansiopäivärahan maksamisen edellytyksenä olevaan työssäoloehtoon voidaan lukea työtä uuden euroistetun mallin mukaisesti syyskuun 2024 ajalta tai sen jälkeen.

    Työllistämisvelvoite lakkaa, jos velvoite alkaa 2.9.2024 tai sen jälkeen. Työssäolovelvoitteeseen liittyviä ansiopäivärahan tason suojia sovelletaan niin kauan, kuin työ tai palvelu on järjestetty viimeistään 1.9.2024 alkaneen velvoitteen perusteella.

    Jos työssäoloehto on täyttynyt niin sanotun työllistämisvelvoitteen perusteella järjestetyssä työssä tai palvelussa ja velvoite on alkanut viimeistään 1.9.2024, sovelletaan siihen kuuden kuukauden työssäoloehtoa.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 19.6.2024.

  • Työssäoloehdon pidentäminen 2.9.2024

    Ansiopäivärahaan oikeuttava työssäoloehto pitenee kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen. Työssäoloehto tarkoittaa, että henkilön on työttömyyskassan jäsenyysaikana työskenneltävä tietty määrä viikkoja ennen kuin hän on oikeutettu ansiopäivärahaan. Nykyisin työssäoloehto on 26 viikkoa.

    Lakimuutoksen myötä myös jäsenyysehto nousee 12 kuukauteen.

    Miten työssäoloehdon pidentäminen vaikuttaa sinun tilanteeseesi -kaavio

    Lue lisää Jäsenyys- ja työssäoloehto -sivulta.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 15.12.2023.

  • Työssäoloehdon euroistaminen 2.9.2024

    Työttömyysturvan työskentelyedellytys euroistetaan eli muutetaan tuloperusteiseksi. Euroistaminen tarkoittaa, että päivärahaoikeus ei riipu työttömyyttä ennen tehtyjen työtuntien määrästä. Riittävää työttömyyttä edeltävä työskentelyä arvioidaan ainoastaan palkan perusteella.

    Tällä hetkellä ansiopäivärahan saaminen edellyttää, että henkilö on työskennellyt 18 tuntia viikossa noin puolen vuoden ajan.

    2.9.2024 alkaen ansiopäivärahan työssäoloehdon pituus kaksinkertaistuu aiempaan verrattuna. Jatkossa ansiopäivärahaa voi saada, jos on työttömyyskassan jäsenyysaikana kerryttänyt vähintään 12 työssäoloehtokuukautta. Työssäoloehtokuukausi kertyy, kun kuukauden aikana maksetaan palkkaa vähintään 930 euroa (vuonna 2024). Puolikas työssäoloehtokuukausi kertyy, kun palkkaa maksetaan 465–929 euroa (vuonna 2024). Tarkastelujakso on jatkossakin 28 kuukautta.

    Lue lisää Jäsenyys- ja työssäoloehto -sivulta.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 15.12.2023.

  • Työttömyyskassat avuksi työllistymisessä

    Lakimuutoksen myötä työttömyyskassat voivat jatkossa tarjota jäsenilleen työllisyyttä tukevia palveluja, kuten tietoa avoimista työpaikoista, neuvonta- ja ohjauspalveluja tai valmennuksia.

    Työttömyyskassojen tarjoamat palvelut eivät korvaa julkisia työvoima- ja yrityspalveluita, vaan täydentävät niitä. Palvelujen tarjoaminen ja palveluihin osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Palvelut rahoitetaan kassan omista varoista. Palvelujen rahoitukseen ei käytetä julkista rahoitusta.

    Palvelujen tarjoaminen on vaatinut lakimuutosta, sillä työttömyyskassojen tehtävät on määritelty laissa. Ennen lakimuutosta lainsäädännössä on työttömyyskassoille sallittu ainoastaan etuuksien maksaminen.

    Lakimuutoksen myötä kassat voivat jatkossa tarjota työllistymistä tukevia palveluja. Työttömyyskassat tekevät itse päätöksen työllisyyttä tukevien palvelujen mahdollisesta käyttöönotosta ja laajuudesta, jolla niitä jäsenille tarjotaan. Jotta työttömyyskassan tehtäviä voi laajentaa, tarvitaan työttömyyskassan sääntömuutos. JHL työttömyyskassa ei ole vielä tehnyt päätöstä palvelujen tarjoamiseen liittyen.

    Lakiesitys hyväksytty eduskunnassa 18.6.2024.