Työttömyyskassa maksaa liikkuvuusavustusta, jonka tarkoituksena on tukea työpaikan vastaanottamista kauempaa kotoa.
Liikkuvuusavustus on verollinen etuus, jota maksetaan enintään 60 päivän ajan. Työttömyyskassa tutkii liikkuvuusavustuksen saamisen edellytykset itsenäisesti. Liikkuvuusavustuksen saamiseen ei tarvita työvoimapoliittista lausuntoa.
Kuka voi saada liikkuvuusavustusta?
Oikeus liikkuvuusavustukseen on työttömyysetuuteen oikeutetulla henkilöllä hänen ottaessaan vastaan vähintään kaksi kuukautta kestävän työn, jonka työmatkan kesto täyttää lain määrittämät edellytykset. Liikkuvuusavustusta voi saada myös sellaisen koulutuksen ajalle, joka on vähintään 2 kuukautta kestävän työsuhteen saamisen edellytyksenä. Liikkuvuusavustusta voi saada myös, jos on muuttanut työnteko- tai koulutuspaikkakunnalle työn vastaanottamisen tai koulutuksen alkamisen vuoksi.
- Työttömyysetuuteen oikeutettu
Jotta liikkuvuusavustusta voisi saada, tulee olla ollut välittömästi ennen työn alkamista työttömyysetuuteen oikeutettuna, eli ansiopäivärahan saajana.
Työttömyysetuuteen oikeutettuna pidetään myös henkilöä, jolle ansiopäivärahaa ei ole maksettu omavastuuajan asettamisen tai työvoimaviranomaisen asettaman karenssin vuoksi.
Esimerkiksi suoraan kokoaikatyöstä toiseen vaihtavalle liikkuvuusavustusta ei voida maksaa.
- Työmatkan kesto ja pituus
Liikkuvuusavustuksen saamisen edellytyksenä on, että edestakaisen työmatkan kesto on
- kokoaikatyössä yli kolme tuntia päivässä
- osa-aikatyössä yli kaksi tuntia päivässä
Liikkuvuusavustusta voi saada myös, jos on muuttanut työnteko- tai koulutuspaikkakunnalle työn vastaanottamisen tai koulutuksen alkamisen vuoksi. Muuttotilanteissa matkan kesto lasketaan muuttoa edeltävältä kotipaikkakunnalta nykyiselle asuinpaikkakunnalle kuluvan matkustusajan mukaan.
Jos työpaikka tai työhön liittyvän koulutuksen järjestämispaikka sijaitsee yli 200 km etäisyydellä henkilön asuinpaikasta tai muuttoa edeltävästä asuinpaikasta, voidaan liikkuvuusavustukseen maksaa myös korotusosa.
Työ- ja koulutusmatkan kesto ja pituus arvioidaan työsuhteen tai koulutuksen alkaessa. Matkan kestoa laskettaessa huomioidaan kulkuvälineiden vaihtaminen odotusaikoineen, mutta esimerkiksi lasten viemistä hoitopaikkaan ei voida laskea mukaan matkan kestoon. Jos työsuhteen aikana muuttaa lähemmäksi työpaikkaa, ei liikkuvuusavustuksen maksamista lopeteta kesken tukikauden.
- Liikkuvuusavustuksen määrä
Perusosa
Liikkuvuusavustus on peruspäivärahan suuruinen eli 37,21 euroa päivässä vuonna 2025.
Korotusosa
Liikkuvuusavustuksen korotusosa on 5,29 euroa päivässä vuonna 2024.
Korotusosa voidaan maksaa, jos työpaikka tai työhön liittyvän koulutuksen järjestämispaikka sijaitsee yli 200 km etäisyydellä henkilön asuinpaikasta tai muuttoa edeltävästä asuinpaikasta.
Korotusosa lakkautetaan 1.1.2025 alkaen. Korotusosaa voidaan maksaa vielä vuoden 2025 puolella, jos työ tai siihen liittyvä koulutus on alkanut viimeistään 31.12.2024. Lue lisää uutisesta.
- Liikkuvuusavustuskauden kesto
Liikkuvuusavustuskauden kesto on porrastettu työsuhteen pituuden mukaan:
- Työsuhde vähintään 2 kk – liikkuvuusavustus 30 kalenteripäivän ajanjaksolta
- Työsuhde vähintään 3 kk – liikkuvuusavustus 45 kalenteripäivän ajanjaksolta
- Työsuhde vähintään 4 kk – liikkuvuusavustus 60 kalenteripäivän ajanjaksolta
Liikkuvuusavustusta voidaan maksaa vain yhdestä työsuhteesta kerrallaan. Liikkuvuusavustusta maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.
- Liikkuvuusavustuksen maksaminen
Liikkuvuusavustuskauden kesto voi olla 30-60 kalenteripäivää, mutta sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.
Esimerkki: B aloittaa maanantaina 16.9.2024 vähintään 2 kalenterikuukautta kestävän kokoaikatyön. Työsuhteen pituuden perusteella B:lla on oikeus saada liikkuvuusavustusta 16.9.2024 maanantaista alkavan 30 päivän pituisen kalenterijakson ajalta viideltä päivältä viikossa ja hänelle siis myönnetään liikkuvuusavustusta 15.10.2024 asti. Tällöin hänelle on maksettu liikkuvuusavustusta yhteensä 22 päivältä.
- Osa-aikatyössä liikkuvuusavustus maksetaan vain työskentelypäiviltä.
- Kokoaikatyössä liikkuvuusavustus maksetaan viideltä päivältä viikossa.
- Työhön liittyvän koulutuksen ajalta liikkuvuusavustus maksetaan viideltä päivältä viikossa.
Liikkuvuusavustusta ei voida maksaa kokonaisilta lomautuspäiviltä (tai lomautukseen rinnastettavan syyn mukaisilta poissaolopäiviltä), palkattomien omien lomapäivien ajalta, eikä ansiopäivärahan maksamisen estävän sosiaalietuuden ajalta.
Liikkuvuusavustuksen hakeminen
Liikkuvuusavustusta voi hakea takautuvasti kolmen kuukauden sisällä työn tai koulutuksen alkamisesta.
Tarkemmat liikkuvuusavustuksen hakuohjeet löydät ohjepankista.