Työnteon estyminen lakon aikana

Työnteko voi estyä työtaistelutoimenpiteen kuten lakon tai työsulun takia. Jos työtaistelutoimenpiteellä pyritään vaikuttamaan työsuhteesi ehtoihin, päivärahaan ei useimmissa tapauksissa ole oikeutta. Tällöin on mahdollista hakea lakkoavustusta liitolta.

Jos työnteko keskeytyy toisen alan työtaistelun vuoksi ja työtaistelutoimenpiteellä ei yritetä vaikuttaa sinun työsuhteesi ehtoihin, työnantajalla on velvollisuus maksaa palkkaa seitsemän ensimmäisen keskeytyspäivän ajalta. 

Jos työtaistelu jatkuu seitsemän päivän jälkeen, voi työttömyyskassa maksaa sinulle päivärahaa ilman omavastuuaikaa. 

Päivärahan maksun edellytyksenä on, että työnhaku on voimassa TE-toimistossa. Muista siis ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.

Huomaathan, että lakkopäivät eivät kerrytä työssäoloehtoa.

Lakkoavustus

Jos työtaistelutoimenpiteellä yritetään vaikuttaa työsuhteesi ehtoihin, kassa ei maksa päivärahaa lakkopäiviltä. Tällöin liitto maksaa lakkoavustuksen lakon ajalta. Ota yhteyttä työtaistelun järjestäneeseen liittoon, josta neuvotaan, miten lakkoavustusta haetaan.

LakkoVoit lukea liiton ohjeistuksia lakkoa varten Julkisten ja hyvinvointialojen liiton nettisivuilta 

Päivärahaoikeus lakon aikana osa-aikatyössä

Jos olet osa-aikatyössä ja saat soviteltua päivärahaa, ei päivärahaan ole oikeutta lakkopäiviltä. Ilmoita kassalle hakemuksessa lakosta kirjoittamalla ”lakko” lakkopäivien kohdalle ja pidä työnhakusi voimassa TE-toimistossa.

Päivärahaoikeus lakon aikana lomautetulla

Lakon aikana työttömyyspäivärahaan ei ole oikeutta, jos et ole jo entuudestaan lomautettuna. Jos olet ollut lomautettuna jo ennen lakon alkua, on sinulla oikeus päivärahaan. Pidä työnhaku voimassa TE-toimistossa ja hae päivärahaa normaalisti.