Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa kokoaikatyössä ollut työntekijä tai työntekijä, jonka työaika on yli 75 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän työajasta, siirtyy työnantajansa kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti vuorotteluvapaalle.
Vuorotteluvapaajärjestelmä on lakkautettu 1.8.2024 alkaen. Lue lisää Lakimuutokset 2024 -sivulta.
Vuorotteluvapaajärjestelmän päättyessä olemme saaneet huomattavan paljon hakemuksia. Hakemukset käsitellään saapumispäivän mukaisessa järjestyksessä. Ensimmäinen maksupäivä voi siis olla jokin muu kuin kuukauden ensimmäinen arkipäivä.
Korvauksen takautuva hakuaika on 3 kuukautta. Tarkemmat hakuohjeet vuorottelukorvauksen hakemiseen löydät ohjepankista.
Vuorottelukorvauksen määrä ja maksaminen
Vuorottelukorvauksen suuruus on 70 prosenttia täydestä ansiopäivärahastasi ilman lapsikorotusta.
Korvauksen perusteena olevaa ansiopäivärahaa laskettaessa otetaan huomioon vuorotteluvapaata edeltäneen vähintään 52 viikon ajalta saadut palkkatulot.
Ensimmäinen maksuerä on maksussa pääsääntöisesti vuorotteluvapaan alkua seuraavan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Jatkossa korvaus on maksussa ilman erillistä hakemusta kalenterikuukausittain pääsääntöisesti kalenterikuukautta seuraavan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Poikkeuksena tähän ovat kuukaudet, joiden viimeinen päivä osuu viikonlopulle. Tällöin maksupäivä on pääsääntöisesti seuraavan viikon tiistai.
Vuorottelun aikana saatu tulo muulta kuin vuorotteluvapaan myöntäneeltä työnantajalta sovitellaan samalla tavoin kuin ansiopäivärahassa, mutta siihen ei sovelleta suojaosaa.
Voit katsoa arvion vuorottelukorvauksen määrästä TYJ:n sivuilla olevasta taulukosta.
Vuorottelukorvaukseen vaikuttavista muutoksista, esimerkiksi työhön menosta, on ilmoitettava välittömästi TE-toimistolle ja työttömyyskassalle.
Vuorottelukorvauksen verotus
Työttömyyskassan maksamat etuudet ovat ennakonpidätyksenalaista tuloa, josta työttömyyskassa toimittaa ennakonpidätyksen.
Saamme jäsentemme ennakonpidätystiedot suoraan verottajalta verovuoden alussa (1. helmikuuta). Jos olet uusi jäsen ja liittynyt työttömyyskassan jäseneksi kesken vuotta, toimita tällöin ennakonpidätystietosi itse työttömyyskassalle.
Ennakonpidätys suoritetaan palkkaa varten annetun verokortin mukaisesti, kuitenkin niin, että ennakonpidätysprosentti on vähintään 25 prosenttia.
Jos toimitat työttömyyskassalle verokortin etuutta varten, ennakonpidätys toimitetaan sen tietojen mukaisesti.
Työttömyyskassa toimittaa verottajalle tiedot maksetuista etuuksista ja ennakonpidätyksistä.