Siirry sisältöön

Työtulojen 300 euron suojaosa poistuu huhtikuussa

Suojaosa on tarkoittanut, että päivärahan saaja on voinut ansaita 300 euroa kuukaudessa tai 279 euroa neljässä viikossa ilman, että palkka on vaikuttanut päivärahaan. Jatkossa saatat siirtyä sovitellun päivärahan piiriin, jos tulosi ovat aiemmin olleet alle suojaosan.

lakimuutokset-kuva, jossa keltaisella pohjalla valkoinen puheenjohtajan nuija

Työttömyyspäivärahan suojaosa poistuu lakimuutoksen myötä 1.4.2024 alkaen. Suojaosa on tarkoittanut, että päivärahan saaja on voinut ansaita 300 euroa kuukaudessa tai 279 euroa neljässä viikossa ilman, että palkka on vaikuttanut päivärahaan. Lakimuutoksen voimaantulon jälkeen suojaosaa ei ole, joten kaikki pienetkin työtulot vaikuttavat ansiopäivärahan määrään.  

Palkkatulon vaikutus päivärahan määrään 1.4. jälkeen

Huhtikuun alusta alkaen kaikki työtulot vaikuttavat päivärahan määrään. Jos esimerkiksi olet saanut osa-aikatyöstä palkkaa 600 euroa, siitä 50 prosenttia eli 300 euroa vähennetään suoraan koko kuukaudelta maksettavan ansiopäivärahan määrästä. Jokainen työstä ansaittu euro vähentää siis työttömyyspäivärahan määrää 50 sentillä.  

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n sivuilta löytyvän laskurin avulla voit arvioida päivärahasi osittaisen työskentelyn ajalle suojaosan poiston jälkeen. 

Suojaosa poistuu hakujaksoilta, jotka alkavat 1.4.2024 tai sen jälkeen

Suojaosa ei poistu kesken haku- tai maksujakson. Jos hakujaksosi on esimerkiksi 25.3.–21.4.2024, on suojaosa voimassa koko neljän viikon hakujakson ajan.  

Sovitellun päivärahan piiriin?

Olet aiemmin saattanut saada suojaosan vuoksi täyttä päivärahaa, vaikka sinulla olisi ollut esimerkiksi osa-aikatyöstä työtuloja alle 300 euroa kuukaudessa. 1.4. alkaen sinulle saatetaan maksaa soviteltua päivärahaa.  

Soviteltua päivärahaa voidaan maksaa, kun 

  • olet osa-aikatyössä, jossa työaika on enintään 80 prosenttia alan enimmäistyöajasta 
  • teet keikkatyötä, jos kokoaikainen keikkatyö kestää enintään kaksi viikkoa 
  • olet lomautettuna lyhennetylle työpäivälle 
  • sinulla on tuloja sivutoimisesta yritystoiminnasta 

Lue lisää sovitellusta päivärahasta

Muistathan, että päivärahaa saadaksesi sinulla tulee olla työnhaku voimassa TE-toimistossa. 

Lisätietoa sekä jo voimaan tulleista että vielä suunnitteilla olevista lakimuutoksista löydät Lakimuutokset 2024 -sivulta. Päivitämme sivua sitä mukaa, kun lakien valmistelu etenee.